Vrijdag 13 december a.s. bespreekt de Kleine Synode de 170 ingediende revisieverzoeken op het besluit inzake de nieuwe grondslagen voor de quotisatie en solidariteitskas. In de recente column voor Kerkbeheer, dat deze week verschijnt, adviseert voorzitter Rik Buddenberg namens VKB Kerkrentmeesters de Kleine Synode: Neem de besluiten van 15 maart en 28 juni terug!
Nieuwe grondslagen vallen niet in goede aarde
Met een respons van 170 revisieverzoeken met verzoek tot herziening besluit en ruim 215 bezwaarschriften die bij het GCBG (Generaal College voor behandeling van Bezwaren en Geschillen) zijn ingediend, kun je rustig stellen dat de genomen besluiten van 15 maart en 28 juni jl. niet in goede aarde gevallen zijn en op onvoldoende draagvlak kunnen rekenen. In zijn recente column aan alle leden stelt Rik Buddenberg, dat er een veenbrand is ontstaan en dat het tijd is voor zelfreflectie. En bij die zelfreflectie sluit hij de VKB ook in.
Inhoudelijke en procedurele tekortkomingen
In de revisies worden zowel inhoudelijke als procedurele tekortkomingen gezien en ervaren bij het genomen besluit. “In de gesprekken die de VKB gevoerd heeft, wordt duidelijk dat bestuurders van de kerk geschrokken zijn van de felheid van de reacties, en dat er op diverse momenten woorden als ‘gebrek aan vertrouwen’ en ‘een kloof tussen landelijk en lokaal’ genoemd worden,” aldus directeur VKB Joost Schelling. “Doorgaan op dezelfde weg en ook vasthouden aan het besluit van 28 juni zal deze kloof verdiepen en het wantrouwen verder voeden”, aldus Buddenberg in zijn column. “Tijd om over de eigen schaduw heen te stappen, ook niemand nu een zwarte piet toe te spelen, maar te bouwen aan een eenduidige en breed gedragen grondslag voor de afdracht en daarmee aan herstel van vertrouwen,” aldus Schelling.
Bruggen bouwen
De vergadering en de onderliggende stukken van de Kleine Synode zijn besloten, daarom dit appel via de media. Maar ook als signaal naar alle gemeenten en diaconieën om in gezamenlijkheid te werken aan het vervolg. Daarom het dringende verzoek aan de kleine synodeleden om het besluit terug te nemen en voor 2025 te volstaan met de huidige regeling van afdracht. Maar wel daarbij te besluiten om in 2025 te werken aan nieuwe grondslagen met alle betrokkenen en tevens een breed kerkelijk gesprek te voeren over onderlinge solidariteit, bovenplaatselijke ondersteuning en de inzet van het kerkelijk vermogen en hoe dit werkzaam te maken. VKB Kerkrentmeesters wil hier uiteraard haar steentje aan bijdragen.
> Lees hier de column van voorzitter Rik Buddenberg
(Deze column verscheen in magazine Kerkbeheer #6 2024)