Doet jouw kerkgebouw ook mee aan Open Kerkendag, Open Monumentendag of een andere lokale of regionale publieksdag? Dit zijn mooie kansen om met je kerk(gebouw) naar buiten te treden. Op deze pagina vind je een aantal suggesties om bezoekers tijdens publieksdagen te laten kennismaken met het gebouw én met de gemeenschap en activiteiten die erin plaatsvinden.

Kerkblik- kaartenset met prikkelende vragen over je kerkgebouw

Bestel hier voor maar € 9,95

Open monumentendag

Ga direct naar de website

Open Kerkendag

Ga direct naar de website

Je gebouw zichtbaar en ervaarbaar maken

Hoe maak je nu dit levend erfgoed zichtbaar en ervaarbaar? Laat je inspireren door de volgende tips:

  1. Persoonlijke verhalen. Niets zo aanstekelijk als een enthousiaste gids! Liefst een gemeentelid die op passende manier ook iets over de inhoud en beleving van de gemeenschap kan vertellen.
  2. Ga in gesprek. Bijvoorbeeld aan de hand van het Kerkblik: een set kaarten met prikkelende vragen over het kerkgebouw. Laat elke bezoeker een (of meerdere) vragenkaartje(s) trekken. Leg bij het blik een schrift waarin de bezoekers hun vragen kunnen beantwoorden, zo heb je straks alle antwoorden mooi bij elkaar. Let erop dat de bezoekers de kaartjes na afloop weer inleveren, zodat de set compleet blijft.
  3. Aan de slag met het orgel. Het orgel is een publiekstrekker! Op sommige plekken wordt een Orgeldag georganiseerd. Om het publiek te interesseren voor het orgel in je kerk deelde Lydia Vroegindeweij (Orgelkids) een paar tips in het aprilnummer van de Orgelvriend. Een van de mogelijkheden is een workshop ‘Doe-orgel bouwen’ van Orgelkids. Meer informatie is te vinden op de website van Orgelkids.
  4. Stiltehoek. Richt een mooi gedeelte van je kerk in als stille plek. Zorg voor de mogelijkheid een kaars aan te steken, een gebed op te schrijven (ook mooi als je aangeeft wat je ermee gaat doen, zoals: “deze gebeden zullen in de eerstkomende dienst op zondag uitgesproken worden”.) Leg een paar passende Bijbelteksten neer, mooie foto’s of een aantal voorwerpen die goed bij de kerk en de stilplek passen.
  5. Night of light. Open de kerk ook op de avonden van de Monumentendag. Nodig mensen buiten uit om naar binnen te komen in een sfeervol verlichte kerk. Richt er een speciaal hoekje voor in, zorg voor verstillende (live) muziek, en biedt mensen in een andere ruimte de gelegenheid om na te praten bij een kop koffie of een luisterend oor aan. Lees hier hoe ze dit in de Utrechtse Dom aanpakken.
  6. Laat zien wat je doet! Laat een gemeentelid of predikant op een paar vaste momenten vertellen wat er bij een doop, avondmaal of huwelijk in de kerk gebeurt. Je kunt ook mooie foto’s van kerkelijke activiteiten ophangen als een soort rondgang. Of hang een scherm op, waarop je doorlopend een gestreamde kerkdienst toont.
  7. Op ontdekkingstocht 1. Elk kerkgebouw heeft zo zijn geheimen. Plekken die je niet zomaar opzoekt of vindt, zoals die ene deur, een rode lamp boven de ingang, een zuil met restanten uit de Middeleeuwen. Of plekken met een bijzonder verhaal. Maak een speurtocht rond deze plekken. Zet op een A4 een aantal nummers en beschrijvingen van bijzondere plekken. Laat bezoekers – jong én oud – op zoek gaan naar de bijpassende plekken. Kunnen ze alle plekken vinden? Zo gaan bezoekers ook datgene zien, wat misschien wel zo eigen is aan jullie gebouw of geschiedenis als geloofsgemeenschap.
  8. Op ontdekkingstocht 2. Stichting Gelderse Kerken maakte een tijd terug een mooie algemene ontdekkaart voor monumentale kerkgebouwen. Hoewel dus wat ouder, geeft ‘Kijk een kerk’ een mooi overzicht van het gebouw en van wat er in zo’n kerk in verleden en heden allemaal gebeurt. Predikante Marrit Bassa uit Voorst maakte op basis hiervan haar eigen speurtocht, die delen we graag ter inspiratie.

Wat je allemaal met je kerkgebouw (nog meer) kunt doen?

>> MEER INSPIRATIE De Protestante Kerk in Nederland verzamelde allerlei ideeën om in verbinding met bezoekers te komen.  

Of laat je inspireren door een aantal voorbeelden uit binnen- en buitenland:

1) Heilige Huisjes Rotterdam 2023 aftermovie
2) Iets meer ‘out of the box’- de erfgoedparade ‘dans naar de hemel’ in Roosendaal:
3) Ongelooflijk Woerden, interkerkelijke samenwerking rondom de geschiedenis van de plaats, de diverse kerken en haar religieus erfgoed.
4) Wat Belgische kerken allemaal met hun gebouw doen. Talloze bekende maar ook minder bekende toepassingen op een rij met steeds foto’s erbij.

Downloads

> Folder Open Monumentendag in jouw gemeente

> Kijkblad ‘Kijk een kerk’

> Voorbeeldspeurtocht ‘Speuren in en om de kerk van Voorst’

Hoe kun je als kerk meedoen met Open Monumentendag?

Als je nog niet benaderd bent door een lokaal comité van de Open Monumentendag, ga dan naar de website van de landelijke monumentendag en kijk bij ‘naar welk comité ben je op zoek’ voor de gegevens in jouw woonplaats en neem contact met hen op.

Lukt dat niet, dan kun je je ook altijd melden bij www.openmonumentendag.nl en dan kijken zij naar een mogelijke koppeling.

Denk samen na over het verbinden van je kerkgebouw met de omgeving

Wil je samen dieper nadenken over de inzet en betekenis van jullie kerkgebouw voor de omgeving? Niet alleen voor publieksdagen, maar breder? Dit is gespreksmateriaal voor het college van kerkrentmeesters/kerkenraad over de inzet van het eigen gebouw:

  1. Met je kerkgebouw heb je goud in handen. We bundelden verschillende artikelen over de mogelijkheden van het kerkgebouw in de brochure ‘Goud in handen!’ Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden, ervaringsverhalen en praatplaten.
  2. Praatplaat bij de notitie ‘Speelruimte gezocht. Een protestantse visie op het kerkgebouw’.
  3. Notitie ‘Speelruimte gezocht. Een protestantse visie op het kerkgebouw’, tezamen met synodeverslag.