Nieuws

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 168

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17

Actie Kerkbalans start extra actie in corona-tijd

Actie Kerkbalans start extra actie in corona-tijd

Nu kerken niet kunnen samenkomen zoals ze gewend zijn, laten ze een ongekende creativiteit en veerkracht zien. Op allerlei manieren wordt digitaal contact gezocht met kerkleden om ze pastoraal en waar nodig ook diaconaal te steunen. Actie Kerkbalans wil parochies en gemeenten helpen om deze manieren van ‘omzien naar elkaar’ te blijven ondersteunen en financieel te kunnen bekostigen. Lees meer  
Corona-onderzoek kerkrentmeesters

Corona-onderzoek kerkrentmeesters

Kerkrentmeesters PKN: geen paniek, wel reële zorgen

De VKB hield begin mei een peiling onder haar leden, de colleges van kerkrentmeesters binnen de Protestantse Kerk in Nederland over de gevolgen van corona. Bijna 450 reacties kwamen binnen. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal leden (= 95 % van alle PKN-gemeenten)

Conclusies uit het onderzoek:

Lees meer  
Kerkgang in coronatijd

Kerkgang in coronatijd

Een plaatselijke kerkenraad is en blijft verantwoordelijk voor de gang van zaken in de plaatselijke (wijk) gemeente..

Van belang is om goed op de hoogte te zijn van de RIVM richtlijnen en de maatregelen die o.a. op basis daarvan door de overheid zijn getroffen. Vervolgens is het vooral een zaak van ‘gezond verstand’ gebruiken om in uw eigen situatie een werkbare toepassing te vinden.

Welke mogelijkheden heeft uw gebouw, hoeveel mensen kunt u inschakelen als ‘begeleidend personeel’? Hoe kunt u hygiëne waarborgen bij wellicht noodzakelijk toiletbezoek? 

Lees meer  
Aanvragen e-Herkenning

Aanvragen e-Herkenning

Het is zover dat geregeld is hoe lokale gemeenten en diaconieën e-Herkenning kunnen aanvragen voor veiligheidsniveau 3. Dat is nodig om digitaal te kunnen communiceren met bijvoorbeeld het UWV en de fiscus, maar op termijn ook voor het aanvragen van VOGs (Verklaringen Omtrent Gedrag). 

Lees meer  
Noodfonds

Noodfonds

Liquiditeitssteun

Voor die gemeenten die door het wegvallen van baten acuut in de liquiditeitsproblemen raken, wil de Protestantse Kerk via de Solidariteitskas een vangnet bieden. Er is een noodfonds opgericht dat snel liquiditeitssteun kan bieden door een lening te verstrekken aan deze gemeenten. Samen met partners, zoals de VKB is dit noodfonds tot stand gekomen..

Lees meer  
Kerken en NOW aanvragen

Kerken en NOW aanvragen

In overheidsinformatie staat expliciet dat kerkgenootschappen in aanmerking komen voor NOW. (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid).

In de praktijk zijn de uitvoeringscrieteria echter zo, dat het nog niet voor de hand ligt dat veel plaatselijke kerken van de NOW gebruik zullen kunnen maken. Een update..

Lees meer  
SAMEN DOOR DE CRISIS

SAMEN DOOR DE CRISIS

De coronacrisis maakt heel veel los. Vooral zorg en medeleven met alle families die door ziekte of isolement of overlijden worden getroffen.

Door de noodzakelijke maatregelen staan echter ook veel praktische zaken op zijn kop. Ook kerkrentmeesterlijk vraagt het creativiteit. We zien kerkdiensten anders georganiseerd. Veel gemeenten weten hun leden en trouwe kerkgangers wel te bereiken als het gaat om onderlinge steun en een alternatief voor de zondagse collecten. De plaatselijke kerken die echter heel wat inkomsten werven via verhuur, openstelling of ander nevengebruik van hun gebouwen en daar ook personeel op hebben, zien dat (net als de horeca) opeens wegvallen. Zij dreigden in de noodmaatregelen van de regering tussen wal en schip te vallen..

Lees meer  
Geestelijk verzorger cruciaal beroep

Geestelijk verzorger cruciaal beroep

VKB: ‘Predikant en geestelijk verzorger horen op lijst cruciale beroepen’

Als er in ons eigen land, 75 jaar na de oorlog, sprake is van een omvangrijke crisis dan is het nu wel. De coronacrisis roept veel emoties en vragen bij mensen op. Er wordt aan veler leven geschud. Naast medische, financiële en praktische ondersteuning is voor veel mensen geestelijke ondersteuning essentieel. Professionele geestelijk verzorgers van allerlei achtergrond kunnen daarin van grote betekenis zijn..

foto: geestelijke verzorging Cordaan

Lees meer  
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Op 17 maart 2020 heeft de regering de regeling van werktijdverkorting veranderd in de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Aan de éne kant betekent dit een enorme verruiming van steun aan bedrijven in de nu ongekende coronacrisis. Aan de andere kant betekent het voor kerken een beperking, omdat nu niet meer 'het wegvallen van werk' leidend is, maar het wegvallen van 'omzet'. Overigens geldt dit voor andere sectoren ook. Informatie over de actuele stand van zaken vindt u: hier.

Zorgen over de toepassing van de NOW richting plaatselijke kerken zijn door de VKB publiekelijk onder de aandacht gebracht, ook bij beleidsmakers. Leer persbericht: hier. 

Lees meer  
Afgelastingen en bureaubezetting

Afgelastingen en bureaubezetting

Door de striktere maatregelen per 23 maart in verband met 'sociale onthouding' zijn alle VKB - activiteiten tot 1 september afgelast.

De ledenraadsvergadering van 6 juni is verdaagd tot 12 september 2020.

Ook is onze bureaubezetting aangepast. Medewerkers werken thuis. Er is in principe altijd wel éen medewerker tijdens openingstijden op kantoor om  zaken op het bureau af te handelen. Als u onverhoopt niemand aan de telefoon krijgt, kunt u een mail sturen naar info@kerkrentmeester.nl. Wij stemmen dan - thuiswerkend - onderling af wie terugbelt of anderzins reageert.

Lees meer  

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 168

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17