Nieuws

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 162

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17

SAMEN DOOR DE CRISIS

SAMEN DOOR DE CRISIS

De coronacrisis maakt heel veel los. Vooral zorg en medeleven met alle families die door ziekte of isolement of overlijden worden getroffen.

Door de noodzakelijke maatregelen staan echter ook veel praktische zaken op zijn kop. Ook kerkrentmeesterlijk vraagt het creativiteit. We zien kerkdiensten anders georganiseerd. Veel gemeenten weten hun leden en trouwe kerkgangers wel te bereiken als het gaat om onderlinge steun en een alternatief voor de zondagse collecten. De plaatselijke kerken die echter heel wat inkomsten werven via verhuur, openstelling of ander nevengebruik van hun gebouwen en daar ook personeel op hebben, zien dat (net als de horeca) opeens wegvallen. Zij dreigden in de noodmaatregelen van de regering tussen wal en schip te vallen..

Lees meer  
Geestelijk verzorger cruciaal beroep

Geestelijk verzorger cruciaal beroep

VKB: ‘Predikant en geestelijk verzorger horen op lijst cruciale beroepen’

Als er in ons eigen land, 75 jaar na de oorlog, sprake is van een omvangrijke crisis dan is het nu wel. De coronacrisis roept veel emoties en vragen bij mensen op. Er wordt aan veler leven geschud. Naast medische, financiële en praktische ondersteuning is voor veel mensen geestelijke ondersteuning essentieel. Professionele geestelijk verzorgers van allerlei achtergrond kunnen daarin van grote betekenis zijn..

foto: geestelijke verzorging Cordaan

Lees meer  
Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid

Op 17 maart 2020 heeft de regering de regeling van werktijdverkorting veranderd in de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkbehoud (NOW). Aan de éne kant betekent dit een enorme verruiming van steun aan bedrijven in de nu ongekende coronacrisis. Aan de andere kant betekent het voor kerken een beperking, omdat nu niet meer 'het wegvallen van werk' leidend is, maar het wegvallen van 'omzet'. Overigens geldt dit voor andere sectoren ook. Informatie over de actuele stand van zaken vindt u: hier.

Zorgen over de toepassing van de NOW richting plaatselijke kerken zijn door de VKB publiekelijk onder de aandacht gebracht, ook bij beleidsmakers. Leer persbericht: hier. 

Lees meer  
Afgelastingen en bureaubezetting

Afgelastingen en bureaubezetting

Door de striktere maatregelen per 23 maart in verband met 'sociale onthouding' zijn alle VKB - activiteiten tot 1 juni afgelast.

De ledenraadsvergadering van 6 juni is verdaagd tot 12 september 2020.

Ook is onze bureaubezetting aangepast. Medewerkers werken thuis. In principe handelt alleen Jos Aarnoudse, die dichtbij het bureau woont, de zaken op het bureau af. Als u onverhoopt niemand aan de telefoon krijgt, kunt u een mail sturen naar info@kerkrentmeester.nl. Wij stemmen dan - thuiswerkend - onderling af wie terugbelt of anderzins reageert.

DINSDAG 31 maart vanaf 15 uur: geen bureaubezetting / VRIJDAG 3 april: geen bureaubezetting

Lees meer  
Maatregelen Coronavirus

Maatregelen Coronavirus

De Protestantse Kerk geeft adviezen hoe te handelen in verband met het coronavirus.

Zie voor informatie: hier .

Lees meer  
ADVIESRAAD VKB JONG

ADVIESRAAD VKB JONG

In het kader van het jubileumthema ‘tussen traditie en toekomst’ zoeken wij nadrukkelijk de verbinding met jongere kerkrentmeesters. In de praktijk valt het nog niet mee ‘jongere’ kerkrentmeesters voor bovenplaatselijke bezinning en actie op het gebied van kerkbeheer te porren. Toch is ook dat bovenplaatselijke werk nodig. Heel veel zaken, juist op het gebied van kerkbeheer, worden in onze Protestantse Kerk bovenplaatselijk beslist en besproken. Daar moeten we als kerkrentmeesters dus gewoon bij zijn met visie voor de toekomst van onze kerk en de plaatselijke gemeenten..

Lees meer  
Verklaring VKB en BNP over hulpdiensten emeriti

Verklaring VKB en BNP over hulpdiensten emeriti

Op 19 februari zond de VKB en de BNP een gezamenlijke verklaring naar de synode. Deze handelt over de structurele huldiensten door emerituspredikanten. Vanuit een gezamenlijke analyse van de gevolgen van wat ter besluitvorming ligt, komen beide organisaties tot de conclusie dat die gevolgen niet allemaal zo wenselijk zijn. Vandaar dat VKB en BNP nu consideraties die tot heroverweging kunnen leiden ondersteunen.

Lees meer  
VKB viert in 2020 honderd jaar

VKB viert in 2020 honderd jaar

 

In 2020 bestaat de VKB honderd jaar.
Voor alle leden, belanghebbenden en belangstel- lenden van de VKB is er op zaterdag 21 november 2020 een landelijke jubileumviering in de Joriskerk in Amersfoort.

Zie voor een eerste indruk van de dag: hier

Lees meer  
Belastingdienst verleent kerken uitstel voor gebruik E-herkenning

Belastingdienst verleent kerken uitstel voor gebruik E-herkenning

De Belastingdienst zal kerken die daarom verzoeken, uitstel van het gebruik van het inlogsysteem eHerkenning verlenen.

Lees meer  
Poster ‘Brandveiligheid in kerken’ gepresenteerd

Poster ‘Brandveiligheid in kerken’ gepresenteerd

Jaarlijks organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een symposium over brandveiligheid van cultureel erfgoed. Tijdens het 10e Brandsymposium gehouden op 19 november jl. in Arnhem is o.a. de poster ‘Brandveiligheid in kerken’ gepresenteerd.

Lees meer  

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 162

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17