Nieuws

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 168

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17

Webinar: Kansen voor kerken op 27 augustus 2020

Webinar: Kansen voor kerken op 27 augustus 2020

De erfgoedacademie organiseert binnenkort een webinar onder de titel "Kansen voor Kerken" Lees meer  
Verzekering niet vergeten

Verzekering niet vergeten

Vergeet de verzekeraar niet

Een tijdje geleden hebben we vertegenwoordigers van Donatus op bezoek gehad in Dordrecht om nog weer eens van alles door te spreken over de kerkgebouwen. Zoals u weet is Donatus een belangrijke verzekeraar van monumenten, met name monumentale kerkgebouwen.

In die gesprekken bleek, dat kerkbesturen bij aanpassingen, veranderingen in of aan hun gebouw of bij aangepast gebruik meestal niet hun verzekeraar inlichten of raadplegen. 

Lees meer  
VKB 9 juni 100 jaar!

VKB 9 juni 100 jaar!

Vandaag, 9 juni 2020, is het precies honderd jaar geleden dat de Vereniging voor Kerkvoogdijen VVK (Nederlands Hervormd) werd opgericht. Samen met het Landelijk Verband voor Commissies van Beheer LVCB (Gereformeerd) vormde deze de rechtsvoorganger van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN (VKB).

VKB100

Lees meer  
Actie Kerkbalans start extra actie in corona-tijd

Actie Kerkbalans start extra actie in corona-tijd

Nu kerken niet kunnen samenkomen zoals ze gewend zijn, laten ze een ongekende creativiteit en veerkracht zien. Op allerlei manieren wordt digitaal contact gezocht met kerkleden om ze pastoraal en waar nodig ook diaconaal te steunen. Actie Kerkbalans wil parochies en gemeenten helpen om deze manieren van ‘omzien naar elkaar’ te blijven ondersteunen en financieel te kunnen bekostigen. Lees meer  
Corona-onderzoek kerkrentmeesters

Corona-onderzoek kerkrentmeesters

Kerkrentmeesters PKN: geen paniek, wel reële zorgen

De VKB hield begin mei een peiling onder haar leden, de colleges van kerkrentmeesters binnen de Protestantse Kerk in Nederland over de gevolgen van corona. Bijna 450 reacties kwamen binnen. Dat is ongeveer een derde van het totaal aantal leden (= 95 % van alle PKN-gemeenten)

Conclusies uit het onderzoek:

Lees meer  
Kerkgang in coronatijd

Kerkgang in coronatijd

Een plaatselijke kerkenraad is en blijft verantwoordelijk voor de gang van zaken in de plaatselijke (wijk) gemeente..

Van belang is om goed op de hoogte te zijn van de RIVM richtlijnen en de maatregelen die o.a. op basis daarvan door de overheid zijn getroffen. Vervolgens is het vooral een zaak van ‘gezond verstand’ gebruiken om in uw eigen situatie een werkbare toepassing te vinden.

Welke mogelijkheden heeft uw gebouw, hoeveel mensen kunt u inschakelen als ‘begeleidend personeel’? Hoe kunt u hygiëne waarborgen bij wellicht noodzakelijk toiletbezoek? 

Lees meer  
Aanvragen e-Herkenning

Aanvragen e-Herkenning

Het is zover dat geregeld is hoe lokale gemeenten en diaconieën e-Herkenning kunnen aanvragen voor veiligheidsniveau 3. Dat is nodig om digitaal te kunnen communiceren met bijvoorbeeld het UWV en de fiscus, maar op termijn ook voor het aanvragen van VOGs (Verklaringen Omtrent Gedrag). 

Lees meer  
Noodfonds

Noodfonds

Liquiditeitssteun

Voor die gemeenten die door het wegvallen van baten acuut in de liquiditeitsproblemen raken, wil de Protestantse Kerk via de Solidariteitskas een vangnet bieden. Er is een noodfonds opgericht dat snel liquiditeitssteun kan bieden door een lening te verstrekken aan deze gemeenten. Samen met partners, zoals de VKB is dit noodfonds tot stand gekomen..

Lees meer  
Kerken en NOW aanvragen

Kerken en NOW aanvragen

In overheidsinformatie staat expliciet dat kerkgenootschappen in aanmerking komen voor NOW. (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid).

In de praktijk zijn de uitvoeringscrieteria echter zo, dat het nog niet voor de hand ligt dat veel plaatselijke kerken van de NOW gebruik zullen kunnen maken. Een update..

Lees meer  
SAMEN DOOR DE CRISIS

SAMEN DOOR DE CRISIS

De coronacrisis maakt heel veel los. Vooral zorg en medeleven met alle families die door ziekte of isolement of overlijden worden getroffen.

Door de noodzakelijke maatregelen staan echter ook veel praktische zaken op zijn kop. Ook kerkrentmeesterlijk vraagt het creativiteit. We zien kerkdiensten anders georganiseerd. Veel gemeenten weten hun leden en trouwe kerkgangers wel te bereiken als het gaat om onderlinge steun en een alternatief voor de zondagse collecten. De plaatselijke kerken die echter heel wat inkomsten werven via verhuur, openstelling of ander nevengebruik van hun gebouwen en daar ook personeel op hebben, zien dat (net als de horeca) opeens wegvallen. Zij dreigden in de noodmaatregelen van de regering tussen wal en schip te vallen..

Lees meer  

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 168

per pagina
Pagina:
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. ...
 7. 17