Jonge mensen en oude kerken

Jonge mensen en oude kerken

De combinatie van jeugd en monumentale kerkgebouwen is een bijzondere: een kerk is voor kinderen en jongeren niet alleen een tijdmachine maar ook een bron van inspiratie. Zo weten zij, als zij erbij worden betrokken worden, bijzondere bestemmingen voor kerken. Niet altijd ‘past’ zo’n bestemming, maar het wil maar zeggen dat jongeren met frisse ideeën een andere blik hebben dan de mensen die al decennialang in een kerk komen of er op een of andere wijze bij betrokken zijn.

Toekomst voor kerken

Het merendeel van de kerken die behoren tot de Protestantse Kerk is monument. Een monument wordt door kerkrentmeesters wel eens ervaren als een blok aan het been. Hoe moet je een gebouw exploiteren met weinig kansen? En, als middelen ontbreken? Of zijn kerkrentmeesters geneigd om vooral binnen de hen bekende kaders te zoeken naar mogelijkheden? Een gesprek met jongeren kan soms tot mogelijkheden leiden.

Betrokkenheid

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) ging in gesprek met jongeren en schreef de uitkomsten op één A4. Er zijn vijf invalshoeken die belangrijk zijn in het gesprek met jongeren over de toekomst van cultureel erfgoed. Zij zijn belangrijk, want zij zijn de kerkrentmeesters van morgen. Bovendien leiden deze gesprekken soms tot nieuwe initiatieven die kopieerbaar zijn. Kijk maar eens bij de voorbeelden ophttps://cultureelerfgoed.nl/dossiers/toekomst-religieus-erfgoed/blikopener.

Openhartig

Eén van de invalshoeken van de blikopener, want zo heet deze bijdrage van de RCE, is de oproep om openhartig te zijn. Openhartig betekent dat aan de jongeren wordt verteld dat een kerk geld kost, dat er mogelijk te weinig bezoekers komen om de kerk te kunnen bekostigen en dat de jeugd hard nodig is om ook in de toekomst over een open kerk te kunnen beschikken.

Vindbaarheid

Ook vindbaarheid is cruciaal in het contact met jongeren. Digitale vindbaarheid is net zo belangrijk als de fysieke verschijning van de kerk. Zet niet alleen de digitale deur wijd open, maar open ook de kerkdeur. Zo kunnen jongeren binnenkijken en de waarde van de kerk ontdekken. Ontdekken, dat is samen met ‘oudere jeugd’ kijken naar de geschiedenis, de verhalen en mogelijke ontmoetingen met anderen.

Ga de dialoog aan

De dialoog met jongeren aangaan staat misschien niet hoog op de kerkrentmeesterlijke agenda. Tegelijk geldt: hebben kerkrentmeesters de luxe om dit onderwerp niet te hoeven aansnijden? Met de blikopener van de RCE hebben kerkrentmeesters een goede troef in handen. Dit is de link naar de blikopener. Wij zijn benieuwd of er colleges zijn die op deze manier met jongeren in gesprek zijn of in gesprek gaan.