Bijeenkomst Kerkenvisies Zuid-Holland

De minister van OCW stelt de komende drie jaar circa € 3 miljoen per jaar beschikbaar voor het opstellen van integrale kerkenvisies, om een duurzame toekomst voor het religieus erfgoedbestand binnen een gemeente mogelijk te maken. De visie wordt gezamenlijk ontwikkeld door gemeenten, kerkeigenaren, erfgoedorganisaties en betrokken burgers. Maar wat houdt zo’n kerkenvisie nu precies in? En wat kunnen we leren van eerdere ervaringen? Erfgoedhuis Zuid-Holland organiseert in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en provincie Zuid-Holland een informatiebijeenkomst om antwoord te geven op deze vragen. De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 21 maart in de Arminiuskerk te Rotterdam.

Programma

Frank Strolenberg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed geeft u tekst en uitleg over het doel en de inhoud van kerkenvisies, en de bijbehorende financieringsregeling voor gemeenten. Een aantal gemeenten heeft al ervaring opgedaan met het opstellen van een integrale kerkenvisie. Een van deze gemeenten, Rotterdam, is eind 2018 van start gegaan. Beleidsmedewerker Floor Vierenhalm zal de tot op heden opgedane ervaringen met u delen. De provinciale aanjager voor religieus erfgoed, Ruud Wiersum, geeft een korte toelichting op zijn inzet voor herbestemming van religieus erfgoed in Zuid-Holland.

Na de pauze gaat u aan thematafels in gesprek over een aantal aspecten dat van belang kan zijn bij het opstellen van een kerkenvisie. Tijdens het afsluitende drankje heeft u de gelegenheid tot netwerken.
De middag staat onder leiding van Marielle Hendriks, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland.

 

Datum: 21 maart 2019
Locatie: Arminiuskerk, Museumpark 3, 3015 CB Rotterdam
Aanvang: 13.30 uur (inloop 13.00 uur)
Contactpersoon: Marcus Laman, consulent Erfgoed & Ruimte
Telefoonnummer: 015-2154 356
E-mail adres: laman@erfgoedhuis-zh.nl

 

Voor wie?

De bijeenkomst is bedoeld voor partijen die aan de slag willen met een kerkenvisie: vertegenwoordigers van gemeenten, bestuurders van kerkgenootschappen en parochies, erfgoed- en burgerorganisaties.

Aanmelden

U kunt kosteloos aan de bijeenkomst deelnemen. Wel dient u zich aan te melden via het inschrijfformulier op de website van Erfgoedhuis Zuid-Holland.
NB: de inschrijving sluit op 14 maart.